Palveluasumisyksikkö Sointula

Kuva: Pauli-Veikko Koivusalo

Palveluasumisyksikkö Sointula sijaitsee Kauhavan Ylihärmässä ihan keskellä kirkonkylää. Yksikössä on 18 asukashuonetta, joissa asukaat ovat pääasiassa ikääntyviä, joiden kotona asuminen ei ole enää turvallista. Palveluasuminen on osa porrasteista hoitotyötä, jolloin palveluasuminen on seuraava askel kotihoidon jälkeen. Yleensä palveluasumiseen hakeudutaan silloin, kun kotiin annettavat palvelut eivät enää riitä turvaamaan kotona asumista. Hakemiseen käytetään erillistä lomaketta, joka löytyy Kuntayhtymä kaksineuvoisen nettisivuilta vanhuspalvelujen välilehdeltä. Lomakkeita saa myös palveluasumisyksiköistä.

Palveluasumisen asukas tarvistee monipuolista apua elämän eri alueilla. Toimitakyvyltään hän on osittain omatoiminen ja selviytyy apuvälineiden ja yhden hoitajan avustamana päivttäisistä toiminnoista. Yöllä hoitohenkilökunta ei ole paikalla, mutta turvapalvelu käy kiertämässä muutamia kertoja yön aikana.

Toiminta-ajatus

Sointulan toimita ajatuksena on tarjota turvallista asumista, hoivaa- ja huolenpitoa asukkailleen. Toteutamme kuntouttavaa/ylläpitävää työotetta asiakaslähtöisesti. Toiminta perustuu tehtyyn hoito- ja palvelusuunnitelmaan.

Kuntouttava työtavoite: Toimintakykykartoituksen jälkeen pyritään vahvistamaan ja tukemaan niitä elämän toimintoja, jotka ovat jäljellä. Hoitajat eivät vie tekemisen iloa tekemällä puolesta asioita, jotka asukas voi tehdä itse.

Asiakaslähtöisyys: Asiakas otetaan huomioon yksilönä, jolla on omat tavat ja oma elämänhistoria. Näiden selvittämisessä auttaa "elämänkaari" kartta, joka täytetään yhdessä asukkaan ja omaisten kanssa.

Henkilökunta

Sointulassa henkilökunta koostuu yhdestä vastaavasta sairaanhoitajasta, sekä 5½ lähihoitajan nimikkeellä toimivasta hoitajasta. Yksikössä löytyy erityisosaamista monelta eri alueelta. Yhdellä lähihoitajalla on suoritettuna vanhustyön erikoisammattitutkinto. Myös psykiatrista osaamista löytyy, mikä on tärkeää mm. ikääntyvän lääkityksen seurannassa ja käyttäytymisen ymmärtämisessä. Henkilökunta on suorittanut "kunnon hoitaja" koulutuksen. Lääkehoidon koulutuksia henkilökunta pitää tärkeänä ja koulutuksiin osallistutaan aktviivistesti. Lääkehoidon toteuttamiseen tarvitaan lääkärin allekirjoittama lupa. Pälveluasumisen periaatteiden mukaisesti henkilökunta työskentelee kahdessa vuorossa. Yöpartiointi huolehtii yövalvonnasta.

Lisätietotoja antaa Sountulan vastaava sairaanhoitaja Anne Nokia

Tekstin Koko